A Szent István-terem különleges faajtói

10
10

A Szent István-terem különleges faajtói

A Szent István-terembe különleges faajtókon léphetünk be, melyek fafaragványai és díszítései is az eredeti századfordulós mintákat követik. 

A Pápai Asztalos Kft. mesterei alkották meg újra a kétszárnyű faajtókat a Szent István-terem rekonstruált tervei és archív felvételek alapján. A fafaragványok, különösen az ajtókon található címerek elkészítése kiemelt precizitást igényelt a mesterektől.

Kovács József asztalosmester irányította a munkát, mely az ajtók, mennyezeti fafaragványok és a bútorok elkészítéséből állt, és összesen négy és fél éven át tartott. Kovács József már gyermekkorát is bognárműhelyben töltötte, hiszen édesapja is mesterember volt. Az általa megalapított vállalkozást a hagyományos pápai asztalosmesterség alapjaira építette, így a Szent István-teremben megcsodálható fafaragványok is a mesterek sok generációjának tudását örökíti meg a jövő nemzedéke számára.
 

A Pápai Asztalos Kft. alkotásai számos kiemelt magyarországi műemlékben és intézményben megtalálhatóak, például az Országházban, a Karmelitában, a Zeneakadémián, a soproni Kecske-templomban vagy a Művészetek Palotájában, de külföldön is találkozhatunk munkáikkal olyan patinás futballklubok stadionjaiban, mint a Bayern München és az Atletico Madrid.

Jöjjenek el a Szent István-terembe, és tekintsék meg a pápai asztalosmesterek különleges műalkotásait!

Szent István-terem
2022.10.10